Epicurious.com wyszczególnia 10 trendów restauracyjnych, których
nie znosimy ...
1. Sławny szef kuchni, którzy nigdy nie gotuje: Odstaw szklanicę
szampana, zamień twój drobno prążkowany garnitur z domu mody Hugo Boss, na
biały fartuch szefa kuchni i zabierz się za robotę
2. Restauracje, w których więcej jest publicystów niż kucharzy: Plotki
wskazują na to, że żywot restauracji będzie krótki. Więcej uwagi i pieniędzy
przeznacza się na wystrój, niż na menu; numer telefonu lub adres, to
‘tajemnica’. Wyczerpaliśmy naszą tolerancję na przereklamowane ‘ekstremalnie
popularne miejsca’
3. Wymyślna surowa kuchnia: Pomimo nakłonień kilku prominentnych szefów
kuchni, ten pretensjonalny, pozbawiony smaku, niezdrowy trend, zarówno zabierający
dużo czasu w przygotowaniu, jak i drogi w zakupie (pomyśl - $12 za
„pomidorowego tatara” – znany jako salsa), znacznie przekroczył swoje 15 minut.
4. Wyprzedawanie niezdrowej żywności: Pączkujące tłumy szefów kuchni i
sommelierów, zachwalających towary niskiej jakości, robią dwie rzeczy:
wprowadzają w błąd nie znających się na potrawach i winach, miłośników kuchni,
wpierając im, że te produkty są dobre i trwonią zawodową reputację tak szybko,
jak szybko powiększają się ich konta bankowe.
5. Wielkie powierzchnie: Restauracje wielkości boiska futbolowego, z
odpowiadającymi im menu, są nie chcianymi inwestycjami.
6. Menu kipiące od ilości informacji, większej niż w bazie danych iPoda:
Aby delektować się drożdżową bułeczką z masłem i jajkami, naprawdę niekonieczna
jest wiedza na temat farmy, z której pochodzą jajka.
7. Nadużywanie terminów „lokalny” i „swojski”: Obecnie nie można już
otworzyć restauracji, w której nie twierdzi się, że „kupujesz lokalne wyroby”.
Chociaż cel jest szczytny, w większości przypadków nie pokrywa się z prawdą
(szczególnie, jeżeli chodzi o ryby). Ponadto, jeżeli nie umiesz gotować, nie
obchodzi cię skąd pochodzą składniki danej potrawy.
8. Zasada 5:30 lub 22:30: Zadzwoń do wielu miejsc, aby dokonać
rezerwacji, z wyprzedzeniem mniejszym niż dwa tygodnie, i w każdym z nich
powiedzą ci, że to są jedyne dostępne terminy. Ale pokaż się o 20:00 i bardzo
często znajdziesz wiele wolnych stolików.
9. Łazienki damsko-męskie: Nie lubimy korzystać z łazienki wspólnie z
odmienną płcią w modnej restauracji.
10. Pianka (bezy): Była to śmiała innowacja, wprowadzona sześć lat temu
przez Ferran Adria. Obecnie to tylko cudacznie spreparowane, topniejące grudki
na talerzu, w każdym klubie nocnym z kulinarnymi pretensjami. Dajcie nam proszę
coś, w co można się wgryźć.
Źródło: Epicurious.com
|