Wtorek 16 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Bądz sprawny – używaj tac

Artykuły serwisu


Bądz sprawny – używaj tac


Dodano: 2012-10-10

Drukuj


Już słyszę ten zbiorowy jęk wśród niektórych osób! Tace są przydatne, poręczne, spełniają wymogi sanitarne i są bardziej higienicznie od posługiwania się wyłącznie rękami, no i przecież powodują, że wyglądasz bardziej profesjonalnie!

Nie ma nic gorszego, niż spożywanie posiłku w restauracji, uważanej za elegancką i ekskluzywną, kiedy widzisz, jak osoby obsługujące ostrożnie manewrują pomiędzy stolikami, przenosząc pięć szklanek z wodą trzymających się jakimś cudem między palcami. Nawet dwie szklanki przenoszone bez tacy to widok mało elegancki.

Kelnerzy, jeżeli czytacie ten artykuł i robicie w ten sposób (używanie rąk zamiast tacy ) to wiedzcie, że wyglądacie kiepsko i nieuprzejmie, a na waszych identyfikatorach powinien widnieć napis, „Czego?”, powinniście żuć gumę i grzebać we włosach w trakcie rozmów z przechodzącymi kierowcami ciężarówek.



Krótko mówiąc, używajcie tac!

Zawsze jestem całkowicie zdumiona, kiedy widzę kelnera niosącego pięć talerzy na przedramieniu, który nie roni nawet kropli sosu na nikogo – włącznie z sobą samym! W większości miejsc wygląda to po prostu nieprofesjonalnie. Mogłabym wybaczyć dwa talerze niesione do stolika, przy którym obsługiwanych jest dwu klientów; nie mogę natomiast wybaczyć szklanek z czymkolwiek, niezależnie od ich ilości, rodzaju lub kształtu przenoszonych bez tacy. Robisz sztuczki ze szkłem tam, gdzie nie powinieneś tego robić. Taca pozwala ci na stworzenie iluzji, że troszczysz się o czystość i że nie zostawiasz swoich odcisków palców na szklance przeznaczonej dla mnie!

Wielokrotnie prowadziłem szkolenia, w trakcie których personel twierdził, że nienawidzi tac i nie chce ich używać. Co gorsza, czasami w takiej restauracji tac po prostu fizycznie nie było! W związku z tym tace stawały się natychmiast częścią mojego szkolenia.

Kierownicy - zarezerwujcie dla personelu trochę czasu na praktyczną naukę posługiwania się tacami - zarówno tymi dużymi hotelowymi, jak i małymi, koktajlowymi. Niech twój personel ćwiczy zastawianie tac w taki sposób, aby były zawsze zrównoważone, przećwiczcie pracę nóg przy pochylaniu się, no i oczywiście sam przemarsz w sali restauracyjnej. Osoby obsługujące nie muszą umieć przenosić na nich duże ilości rzeczy; cała rzecz polega na odpowiednim balansowaniu ciałem!

Nie zapomnij o przećwiczeniu umieszczania tac na stanowiskach dla nich przeznaczonych. Wybierz najlepsze miejsca do umieszczenia takich stanowisk na sali restauracyjnej. Muszą być usytuowane w takich miejscach, abyś ty i inni mogli się wokół nich poruszać bez ich potrącania. Umiejętność taka wymaga pewnej sprawności i musi być przećwiczona odpowiednią ilość razy, aby pracownicy posiedli pewność w płynnym poruszaniu się po sali restauracyjnej.

Tace koktajlowe powinny być przedłużeniem twojej ręki. W trakcie poruszania się po sali, możesz zbierać różne przedmioty: popielniczki, brudne szklanki i puste talerze. Taca pozwala ci na przenoszenie większej ilości różnych przedmiotów i robienia tego ze zręcznością i delikatnością!

A teraz praca domowa dla tych kelnerów, którzy boją się używania tac: idźcie do domu i wyciągnijcie koszyk na bieliznę do prania. Ponoście go przez chwilę, kiedy jest pusty, aż się do niego przyzwyczaicie; w następnym etapie ćwiczenia, włóżcie do niego parę książek i noście go przez jakiś czas.

Teraz już chyba niektórzy chcieliby pobić mnie za poruszenie tego tematu. Uwierzcie mi jednak, wtedy kiedy przyzwyczaicie się już do używania tacy, będziecie się czuć niekompletni kiedy jej wam zabraknie!


Susie Ross


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji