Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Zarządzanie » Jakie zezwolenia są potrzebne by sprzedawać...

Artykuły serwisu


Jakie zezwolenia są potrzebne by sprzedawać alkohol?


Dodano: 2007-06-13

Drukuj


Chcąc sprzedawać alkohol w restauracji potrzebne jest specjalne zezwolenie.

Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (DzU z 2007 r. nr 70, poz. 473) precyzuje dokładnie: kto i kiedy może handlować alkoholem.

Sprzedaż napojów alkoholowych może być prowadzona wyłącznie na podstawie zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Zezwolenie wydawane jest w gminie, w której przedsiębiorca zamierza zlokalizować punkt ze sprzedażą alkoholu. Jeżeli punktów takich jest kilka, zezwoleń również musi być więcej.

Aby uzyskać zezwolenie, przedsiębiorca musi wpierw złożyć odpowiedni wniosek. Składa go na piśmie, określając w nim:

- rodzaj zezwolenia, o jakie się ubiega,
- oznaczenie, pod którym prowadzi się działalność,
- siedzibę i adres przedsiębiorcy,
- w przypadku ustanowienia pełnomocników również ich imiona, nazwiska i adres zamieszkania,
- numer w rejestrze przedsiębiorców lub ewidencji działalności gospodarczej,
- przedmiot działalności gospodarczej,
- adres punktu sprzedaży,
- adres punktu składowania napojów alkoholowych.
Nie jest wymagane korzystanie ze specjalnych formularzy. Pismo może być przygotowane na zwykłej kartce papieru.



Do wniosku konieczne jest dołączenia kilku dokumentów:

- zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z rejestru przedsiębiorców,
- dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu, który stanowi punkt sprzedaży napojów alkoholowych,
- pisemną zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeśli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym,
- decyzję właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, która będzie potwierdzeniem spełniania warunków sanitarnych przez punkt sprzedaży.

Sprzedaż alkoholu bez zezwolenia jest przestępstwem, z które grozi grzywna. Sąd wymierza grzywnę w stawkach dziennych, a wysokość stawki dziennej jest różna i może wynosić od 10 do 2000 zł. Liczba stawek powinna zmieścić się pomiędzy 10, a 360. Na tej podstawie można wyliczyć, że grzywna zmieści się między 100 zł a 720 tys. zł.

Za wydanie zezwolenia przedsiębiorca musi zapłacić (jeszcze przed wydaniem zezwolenia) odpowiednio:

- 525 zł za sprzedaż napojów zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa,
- 525 zł za sprzedaż napojów zawierających powyżej 4,5% do 18% alkoholu z wyjątkiem piwa,
- 2100 zł za sprzedaż napojów zawierających powyżej 18% alkoholu.

Opłatę za detaliczną sprzedaż alkoholu przedsiębiorca musi wnosić co roku. Rozbijana jest na trzy równe raty. Pierwsza musi być wpłacona do 31 stycznia, druga do 31 maja, a trzecia do 30 września danego roku. Jeżeli przedsiębiorca rozpoczyna działalność gospodarczą w trakcie roku kalendarzowego, opłata za pierwszy rok będzie proporcjonalnie niższa.

Jeżeli przedsiębiorca sprzedaje zarówno piwo, wino i wódkę będzie musiał uzyskać wszystkie trzy zezwolenia i zapłaci w sumie 3150 zł. Stawka ta pozostanie na takim poziomie, jeżeli obroty restauracji są niewysokie. Wysokość stawek może zostać zwiększona, gdy przedsiębiorca będzie sprzedawał więcej alkoholu.

Jeżeli obrót z tytułu sprzedaży alkoholu dokonany w poprzednim roku przekroczył:

- 37 500 zł dla napojów alkoholowych o zawartości do 4,5% alkoholu oraz piwa, wówczas w kolejnym roku opłata wyniesie 1,4% ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku ubiegłym,
- 37 500 zł dla napojów alkoholowych o zawartości od 4,5% do 18% alkoholu z wyjątkiem piwa, wówczas w kolejnym roku opłata wyniesie 1,4% ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku ubiegłym,
- 77 000 zł dla napojów alkoholowych o zawartości powyżej 18% alkoholu, wówczas w kolejnym roku opłata wyniesie 2,7% ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku ubiegłym.

Jeżeli przedsiębiorca sprzedaje alkohol w więcej niż jednym punkcie, wówczas dla każdego obrót badany jest oddzielnie.

Każda firma, która sprzedaje napoje alkoholowe musi do 31 stycznia roku następnego złożyć pisemne oświadczenie o wartości sprzedaży poszczególnych rodzajów napojów alkoholowych w roku poprzednim.

Zezwolenia wydawane są tylko na określony czas. W przypadku sprzedaży detalicznej zezwolenie wydaje się na czas nie krótszy niż 4 lata, natomiast w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży na czas nie krótszy niż 2 lata.

Prowadzenie działalności gospodarczej, która polega na sprzedaży napojów alkoholowych, nie oznacza, że po wygaśnięciu pierwszego zezwolenia przedsiębiorca dostanie kolejne. Ustawa o wychowaniu w trzeźwości nie przewiduje również możliwości rezerwowania wydania zezwolenia, tak jak przewiduje to ustawa o swobodzie działalności gospodarczej w odniesieniu do koncesji. Dlatego też warto odpowiednio wcześnie ubiegać się o wydanie nowego zezwolenia oraz starać się, aby zezwolenia dostawać na jak najdłuższy okres.

Uzyskanie zezwolenia wcale nie gwarantuje przedsiębiorcy, że będzie legalnie sprzedawał alkohol przez cały okres, na jaki zostało ono udzielone. Może on je utracić w przypadku:

- nieprzestrzegania określonych w ustawie warunków (np. sanitarnych) i zasad sprzedaży napojów alkoholowych (np. sprzedaży i podawania ich osobom nieletnim, nietrzeźwym, na kredyt lub pod zastaw),
- powtarzającego się co najmniej dwukrotnie w okresie 6 miesięcy, w miejscu sprzedaży lub najbliższej okolicy, zakłócania porządku publicznego w związku ze sprzedażą napojów alkoholowych przez dany punkt sprzedaży, gdy prowadzący ten punkt nie powiadamia organów powołanych do ochrony porządku publicznego,
- wprowadzenia do sprzedaży napojów alkoholowych pochodzących z nielegalnych źródeł,
- przedstawienia fałszywych danych w oświadczeniu o wartości sprzedaży poszczególnych rodzajów napojów alkoholowych w punkcie sprzedaży w roku poprzednim,
- popełnienia przestępstwa w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przez osobę odpowiedzialną za działalność przedsiębiorcy posiadającego zezwolenie,
- orzeczenia wobec przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną albo wobec osoby odpowiedzialnej za działalność przedsiębiorcy posiadającego zezwolenie zakazu prowadzenia działalności gospodarczej objętej zezwoleniem.

Cofnięcie wniosku ma ten przykry skutek, że o ponowne jego wydanie można wystąpić dopiero po upływie 3 lat od dnia wydania decyzji o jego cofnięciu.


Źródło: Rzeczpospolita


Komentarze:

Dotacje dla branży hotelarskiej 2024 - wszystko, co musisz wiedzieć ...więcej»

Podstawowe niezbędne narzędzia pracy współczesnego hotelarza ...więcej»

Bezpieczeństwo w małych obiektach hotelowych ...więcej»

Pomaganie integruje ...więcej»

Kradzież w hotelu? Nie daj sobie ukraść własnych praw! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji