Piątek 29 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Cocktail party – wielkie wyzwanie czy...

Artykuły serwisu


Cocktail party – wielkie wyzwanie czy ciekawa przygoda


Dodano: 2007-06-29

Drukuj


Wielkimi krokami nadchodzi lato. A wraz z nim – cudowna pogoda, wysoka temperatura i mnóstwo okazji do zorganizowania niejednego cocktail party. Wakacje to również najlepsza okazja, żeby cieszyć się dobrym towarzystwem znajomych, długimi dyskusjami, jeszcze lepszym jedzeniem oraz napojami. Nie musisz być doświadczonym barmanem, żeby wraz z zaproszonymi gośćmi celebrować wspólne chwile ekskluzywnymi koktajlami Belvedere. Chciałbyś zaprosić przyjaciół na niezwykłe przyjęcie, ale brakuje ci pomysłów? Poniżej prezentujemy rady jak zaskoczyć swoich gości najwyższą jakością podawanych koktajli.

Belvedere cytrus desert BreezePo pierwsze:  składniki

To od ich jakości zależy smak przygotowanych napojów. Wszyscy wiemy, że najdoskonalsze koktajle, serwowane w najbardziej ekskluzywnych klubach, nie powstają z ubogich składników. Dlatego stworzono Belvedere Vodka, która z pewnością zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wymagającego podniebienia i nada niepowtarzalny smak przygotowywanym drinkom. A sporządzany na bazie wódki Belvedere - Cosmopolitan - uchodzi za ulubiony koktajl hollywoodzkich gwiazd.

Jeszcze jedna zasada: nie bój się eksperymentować, dlatego dodajmy do tradycyjnych przepisów odrobinę nowoczesności. Nie ma nic bardziej ekscytującego niż kreatywni gospodarze przyjęcia i zaskoczeni goście. Możesz sama przyrządzić awangardowy Belvedere Pomarańcza Orange Bossom Mojito. Wystarczy tylko…


Pomarańcza Orange Blossom Mojito

40 ml Belvedere Pomarańcza
20 ml syropu cukrowego
10 ml soku cytrynowego
10 ml soku pomarańczowego
świeże liście mięty
2 ćwiartki limonki

Syrop cukrowy, liście mięty, limonki i sok cytrynowy ugnieść w wysokiej szklance. Dopełnić lodem, dodać Belvedere Pomarańcza i sok pomarańczowy. Zamieszać i dopełnić wodą sodową. Udekorować ćwiartką pomarańczy.

Belvedere Cytrus Italian Lemonade

40 ml  Belvedere Cytrus Vodka
20 ml  Campari
30 ml  świeżego soku z cytryny

Składniki shakerować z lodem i przecedzić do dużej, wysokiej szklanki wypełnionej lodem i  plasterkami cytryny. Dopełnić wodą sodową lub 7-Up.


Belvedere Poinsettia MartiniPo drugie: napoje

Najważniejsze jest sprostać gustom i oczekiwaniom zaproszonych gości. Dlatego zawsze nasz barek powinien być wyposażony w tonik, piwo imbirowe, gazowaną wodę mineralną. Do przygotowywania różnych koktajli na bazie Belvedere wystarczą sok żurawinowy, ananasowy, pomarańczowy, grejpfrutowy i pomidorowy. Bardzo ważnym elementem każdego koktajlu jest lód, ponieważ niektóre drinki podawane są on-the-rocks, czyli dosłownie na kostkach lodu. Pamiętaj, żeby sporządzać je tylko z filtrowanej świeżej wody. Lód zawsze dodajemy do shakera na końcu.

Po trzecie: dekoracje

Odpowiednie dopasowanie serwowanych napojów mieszanych i przekąsek jest istotne dla powodzenia naszego cocktail party i towarzyskiego sukcesu gospodarzy. Możesz podać znajomym wcześniej przygotowane owoce zalane wódką Belvedere – proponujemy jagody, maliny – a również doskonałe połączenie słodkich czekoladek z kieliszkami wypełnionymi Belvedere. Standardowo udekoruj koktajle kilkoma oliwkami – to propozycja dla ceniących klasykę oraz…martini! A dla bardziej awangardowego wystroju użyj cebulek koktajlowych, zielonego groszku, ostrych papryczek jalapeno, a nawet młodą marchewkę. Z pewnością tak udekorowany koktajl zapadnie w pamięci Twoich gości, a przyjęcie będzie bardzo stylowe. A o to przecież chodzi! Nie obawiaj się eksperymentów. Możesz śmiało łączyć ekskluzywną wódkę Belvedere z krewetkami, łososiem, pistacjami, a nawet kawiorem. Artystyczne przeżycia smakowe gwarantowane!

Po czwarte: dobre wrażenie Belvedere Moscow Mule

Niewielki prezent od gospodarza na koniec przyjęcia z pewnością będzie miłą niespodzianką. Zamiast tradycyjnych niewielkich upominków, słodkości podaruj swoim znajomym coś, czego się nie spodziewali – Belvedere Vodka. Bez względu na to, czy Twoi goście będą się rozkoszowali wspaniałym smakiem Belvedere sami, czy może zaproszą teraz ciebie na wystawne cocktail party – będzie to prezent, który z pewnością się nie zmarnuje! Na zdrowie!

Belvedere Tangerine Dream

Zmiażdż trzy cząstki limonki przecięte na połówki, trzy cząstki mandarynki pocięte na połówki, dodaj dodaj 60 ml Belvedere Vodka i 30 ml syropu słodowego. Umieść to wszystko w około półlitrowym szklanym shakerze. Dodaj lód i potrząsaj przez kilka sekund. Przecedź całość do staromodnej szklanki. Do ozdoby najlepsze są oblepione cukrem pałeczki i listek mięty. Dodaj jeszcze odrobinę likieru Mandarin Napoleon, pozwalając mu spłynąć po łyżeczce na dół kieliszka.

Belvedere StartiniBelvedere Startini


45 ml Belvedere Vodka, 45 ml lemoniady, 8 ml Grand  Marnier, 4 ml Chambord.

Wszystkie składniki połącz w shakerze, wymieszaj wraz z lodem, przecedź do schłodzonego kieliszka do Martini. Do dekoracji najlepszy plasterek karamboli.


Belvedere Raw Salmon Martini Belvedere Raw Salmon Martini

Zmieszaj 35 ml schłodzonej Belvedere Vodka i 35 ml schłodzonej Belvedere Vodka z dodatkiem pikantnej papryczki chilli w kieliszki do Martini. Udekoruj koreczkiem z wędzonego w Wasali łososia, ułożonym horyzontalnie na brzegu kieliszka. (Ważne: cztery 7cm/1,5cm paseczki szkockiego wędzonego łososia z pastą Wasabi - Wędzony łosoś musi być delikatnie posmarowany pasta Wasabi z jednej strony, zwinięty w cztery małe kuleczki i nadziany na wykałaczkę. Wódki Belvedere powinny być szybko wymieszane i po prostu przelane do schłodzonego kieliszka do Martini.)

Belvedere Raw Raspberry

Zmiażdż 12 świezych malin w shakerze. Dodaj 75 ml Belvedere Vodka, sok z połowy limonki, 15 ml podstawowego syropu i wymieszaj wszystko w shakerze. Przecedź całość do schłodzonego kieliszka do Martini. Udekoruj brzeg kieliszka malinami.

 

Źródło: Belevere Vodka

30 ml  syropu cukrowego


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji