Strona główna » Gastronomia » Szkolenie personelu kelnerskiego – Casting

Artykuły serwisu


Szkolenie personelu kelnerskiego – Casting


Dodano: 2013-09-25

Drukuj


Przemysł gościnny jest jak show biznes. Kiedy przeprowadzasz casting najważniejszym jego elementem jest dopasowanie najlepszych osób do najlepiej sprawowanych funkcji. Koszty związane z zatrudnieniem tylko jednego pracownika powinny być silnym czynnikiem zapobiegającym podejmowaniu pochopnych decyzji, których możesz żałować już po paru tygodniach. Pamiętaj, kiedy decyzja castingowa zostanie już podjęta, to całe twoje wyniki wydajności, zależne będą od różnorodności pracowników, którym powierzyłeś wykonawstwo zadań w swojej firmie.


Nie daj się nabrać na pierwsze wejrzenie i wystrzegaj się uleganiu nadmiernym wrażeniom wywieranym przez coś, co wydaje się znakomitym CV. Chociaż mogą to być cenne materiały dające ci wyobrażenie o pracowniku, nie mogą być jednak decydującymi wskazówkami, decydującymi o tym, czy pracownik będzie w pełni przydatny na stanowisku, na którym chciałbyś go zatrudnić.

Oczywiście zabawa musi trwać, ale ważną rzeczą jest poświecenie czasu i wysiłku w proces pozyskania odpowiednich osób. Dobrze zaplanowane podejście do tego zagadnienia może w znacznym stopniu przyczynić się do osiągnięcia założonych celów.

Oto kilka porad castingowych na dobry początek:

1.
Traktuj każdy wakat, jak rolę aktorską do obsadzenia w sztuce. Zdefiniuj rolę w kategoriach części, które muszą opanować nowi członkowie zespołu i w jaki sposób będą musieli się zintegrować z resztą zespołu. Niech umiejętności kandydatów do pracy i ich wiedza specjalistyczna będą sobie równe w procesie rekrutacji.

2.
Zidentyfikuj umiejętności wymagane do obsadzenia roli. Kiedy już rozmowa kwalifikacyjna rozpocznie się, będzie już za późno, aby namyślić się, czego chciałbyś się dowiedzieć. Opierając się na opisie stanowiska pracy i twojej wiedzy o roli, na którą rozpisałeś casting, jakie uzdolnienia lub cechy osobiste będziesz preferował u nowych członków zespołu? Przyjacielskość? Uprzejmość? Optymizm? Kreatywność? W jaki sposób uznasz obecność lub brak takich uzdolnień u kandydatów, które spełniałyby twoje wymagania? Ukierunkuj różne etapy procesu rekrutacji na rozpoznanie praktycznych umiejętności w rzeczywistym świecie, wymagane w roli, którą zamierzasz obsadzić.

3.
Dokonaj „próbnych zdjęć” z udziałem kandydata. Zastanów się, w jaki sposób kandydaci odnoszą się do twojego personelu, co może być dobrą wskazówką tego, w jaki sposób będą się zachowywać w stosunku do twoich klientów i swoich współpracowników, jeżeli zostaną zatrudnieni. Skorzystaj z inscenizacji sytuacji z udziałem kłopotliwych klientów, z podziałem na role do odegrania przez kandydata lub stawiaj pytania w rodzaju „co byś zrobił gdyby...?” opartych na rodzajach sytuacji, które są prawdopodobne na danych stanowiskach pracy. Nie ograniczaj się do wysłuchiwania odpowiedzi poprawnych lub złych. Zawsze możesz ich przeszkolić w udzielaniu prawidłowych. Słuchaj odpowiedzi pod kątem orientacji zawodowej i postawy wobec pracy oraz zdolności szybkiego myślenia.

4
. Korzystaj z różnorodnych metod selekcyjnych. Pamiętasz niepokój i obawy związane ze szkolnymi testami? Kandydaci do pracy przeżywają to samo. Zamiast 'przesiewania' kandydatów przez jedno gruboziarniste sito, selekcjonuj serie dobrych kandydatów, a następnie dokonuj wyboru tego najlepszego.

5.
Zadawaj odpowiednie pytania. Istnieją pytania, które mogą być bardzo efektywne w decydowaniu o ogólnej przydatności kandydata do roli w twoim przedstawieniu. Poniżej przedstawiamy kilka z nich, które możesz zaadoptować do twoich szczególnych wymagań:

·
Co dla ciebie oznacza termin „doskonała obsługa”?
· Kiedy ostatnim razem zostałeś doskonale obsłużony i jak się wtedy poczułeś?
· Czy odwiedzając dzisiaj restaurację, miałeś poczucie naszej gościnności, Czy zauważyłeś coś, co moglibyśmy poprawić?
· Biznes restauracyjny jest biznesem zorientowanym na ludzi – Jakie cechy według ciebie posiadasz, które są przydatne do tej roli?
·  W jaki sposób poradziłbyś sobie z 'trudnym' klientem?
·  Co najbardziej odpowiada ci w przemyśle gościnnym?,

6.  K
ładź nacisk na obopólną selekcję. Kandydaci muszą tak samo dokonywać przemyślanych wyborów, jakich dokonujesz ty. Tak samo, jak ty chcesz wybrać właściwą osobę, zyskujesz pomagając im w wyborze właściwego stanowiska i działu. Jeżeli podejmą niewłaściwą decyzję i zorientują się w tym dopiero po jakimś czasie, możesz znaleźć się w sytuacji pracodawcy zatrudniającego kompetentną, ale nieszczęśliwą osobę.

7.
Aktywnie uczestnicz w procesie rekrutacji. Odpowiedni kandydaci mogą cię nigdy nie znaleźć. Czasami to ty musisz ich odszukać. Skąd pochodzą twoi najlepsi pracownicy? Wynagradzaj swoich pracowników za przedstawianie nowych kandydatów poprzez wypłacanie premii za wprowadzanie przyjaciół, byłych współpracowników, a nawet krewnych, którzy są zdolni do zagrania roli w twojej produkcji.

8.
Zatrudniaj osoby odpowiednie do roli, którą będą musieli grać. Przedsiębiorstwa nastawione na obsługę klienta posiadają różnego rodzaju pracowników, którzy powinni potrafić olśnić swoich gości i skłonić ich do regularnego korzystania z ich usług. To jest zupełnie naturalne, że w trakcie procesu rekrutacyjnego skrywa się osobiste przekonania, wartości, preferencje i niechęci, ale rzadko się tak czyni w najlepiej pojętym interesie klienta.


Źródło: Restaurant Report

 


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji