Poniedziałek 01 Maj 2017

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Gastronomia » Andrzejki, jędrzejówki, andrzejówki czyli miły...

Artykuły serwisu


Andrzejki, jędrzejówki, andrzejówki czyli miły wieczór z doskonałą zabawą


Dodano: 2007-11-23

Drukuj


Dawniej na wróżenie na andrzejkach mogły pozwolić sobie tylko panny. Kawalerowie wróżyli sobie w „katarzynki „ 24 listopada. Dzisiaj wróżą sobie wszyscy a andrzejki to doskonały pretekst do spędzenia czasu ze znajomymi i zorganizowania domowej imprezy.

Najpopularniejsza wróżba to lanie wosku na zimną wodę… a kiedy będziemy już wpatrywać się w powstałe kształty nie zapomnijmy o innych rozrywkach tego wieczoru.

Proponujemy „andrzejkowy zestaw drinkowy” czyli wybrane przez nas kompozycje alkoholu i dodatków uprzyjemniające wieczór! A ponieważ to długi jesienny wieczór jako składnik główny polecamy żołądkową gorzką z miodem:

Long Drink - Cafe Crème cafe creme butelka.jpg

20 ml Żołądkowa Gorzka z Miodem
30 ml CREME by Żołądkowa Gorzka
30 ml mleko
30 ml napar z kawy (ekspress)
20 ml syrop waniliowy

Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wszystkie składniki przelej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki.
Górę posyp czekoladą.



creme ole.jpg   
     Cocktail – Creme Ol’e

     20 ml Żołądkowa Gorzka z Miodem
    20 ml CREME by Żołądkowa Gorzka
    20 ml mleko

    Kieliszek koktajlowy ukoronuj czekoladą. Wódkę, CREME i mleko 
    wlej  
do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do kieliszka.






Long Drink – Red Mintred mint butelka.jpg

20 ml Żołądkowa Gorzka z Miętą
½ świeża limonka (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120 ml Soku żurawinowego

Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i wrzuć 6 cząstek limonki. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę i sok żurawinowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dekoruj liściem mięty.


   


Komentarze:

Można zrobić to prościej – 3 niezbędne narzędzia do prowadzenia biznesu gastronomicznego ...więcej»

Saszetki, sticki i mini słoiki – zalety produktów porcjowanych ...więcej»

Jak budować dobre relacje z klientami w branży gastronomicznej ...więcej»

Pięć najczęstszych błędów restauratorów ...więcej»

Sommelier – zawód przyszłości? ...więcej»

Materiał szkoleniowy dla gastronomii: Sztuka składania serwetek (VIDEO) ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Polacy najchętniej spożywają Finlandia Vodka ...więcej»

Nowe menu Hiltona z systemem kolorowego kodowania ...więcej»

Poważnie myślisz o swojej karierze w hotelowej sprzedaży? Oto dziesięć rekomendacji ...więcej»

Te gofry są niesamowite mają charakter i swoją tradycje. Co...

2017-04-10, 09:41:19 ~Monika

Przecież IHG sprzedało Hiltonowi budynek gdzie mieści się...

2017-03-22, 14:59:51 ~Maciekk

Koneser i pomysł na Muzeum Polskiej Wódki to naprawdę...

2017-03-20, 20:39:44 ~mlody022

Bardzo potrzebna i słuszna inicjatywa:)

2017-03-16, 20:31:48 ~Hanna Burno

No dobrze, że wstawili okna i zrobili elewację. Jakoś to...

2017-03-15, 13:17:31 ~M

lepiej póżno niż wcale-myślenie ma przyszłość!

2017-02-07, 18:07:51 ~rympał

Byłem tam z żoną 04.01.2017 r , coś wspaniałego , długo nie...

2017-01-29, 14:05:23 ~pasek

Z przyjemnością czytam i podziwiam zmiany zachodzące na...

2017-01-25, 22:55:32 ~Student

Ten Hotel w Kościelisku zdecydowanie daje radę. Z czystym...

2016-12-28, 00:09:29 ~sin

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji