Wtorek 23 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Typowe pytania rozmowy kwalifikacyjnej na...

Artykuły serwisu


Typowe pytania rozmowy kwalifikacyjnej na stanowisko Kierownika Restauracji


Dodano: 2008-03-28

Drukuj


Poniżej przedstawiono niektóre typowe pytania zadawane w trakcie rozmów kwalifikacyjnych, na które powinieneś przygotować prawdziwe, pewne swoich racji, zwięzłe i konkretne oraz inteligentne odpowiedzi, podczas starania się o zdobycie stanowiska kierowniczego. Pamiętaj, że te pytania są zadawane nie tylko po to, aby uzyskać prawidłowe odpowiedzi, ale również po to, aby ocenić prawidłowość twojego procesu myślenia, etyki zawodowej, osobowości, postrzegania samego siebie oraz innych osób, itp. Zawsze powinieneś starać się odpowiadać w pozytywny sposób lub udzielać odpowiedzi wskazującej pozytywne rozwiązanie lub rezultat (co zamierzasz zrobić dla wyeliminowania słabości, itd.) 

  • Proszę mi opowiedzieć o sobie. (Odpowiedź powinna zawierać istotne sprawy i cechować się profesjonalizmem)
  • Dlaczego zostałeś menedżerem, szefem restauracji/hotelu, itp.? (Czy twoją pasją jest biznes/gość/jedzenie?)
  • Co wiesz na temat naszej restauracji / obiektu / firmy ? (Dokonaj swoich własnych badań w tym temacie!)
  • Czy kiedykolwiek odwiedziłeś naszą restaurację / obiekt? Jakie jest twoje zdanie na ten temat? Co zdołałeś zaobserwować w trakcie swojej wizyty? Czy miałeś okazję do współdziałania z kimkolwiek spośród naszych menedżerów lub personelu? Co byś poprawił, albo zmienił? (Odpowiedzi na te pytania powinny być zawarte w przeprowadzonym przez ciebie badaniu, przed zgłoszeniem się na rozmowę kwalifikacyjną, jeżeli jest to możliwe. Powinny być one pozytywne)
  • Co twoim zdaniem wyróżnia nas spośród konkurencji? (Jaka jest twoja motywacja do pracy nad jakąś specyficzną koncepcją?)
  • Dlaczego chciałbyś pracować dla naszego hotelu / klubu / restauracji / obiektu? (Twoje pragnienie pracy dla nich powinno cechować się odpowiednią dozą determinacji)
  • Z kim jeszcze prowadzisz rozmowy kwalifikacyjne? Jak ich porównujesz z nami? (Jaki jest twój poziom zainteresowania?)
  • Czy zaoferowano ci już jakieś stanowisko? (Jakie jest prawdopodobieństwo, że zaangażujesz się w proces rekrutacyjny tej firmy?)
  • Jaka jest według ciebie rola szefa / menedżera? Jakimi wartościami powinny  cechować się osoby zajmujące takie stanowiska?
  • W jaki sposób opisałbyś swój styl zarządzania? Swoją osobowość?
  • Co cię motywuje? W jaki sposób motywujesz inne osoby? (To są pytania pogłębione i specyficznej linii, odnoszące się bezpośrednio do pytania „Proszę mi opowiedzieć o sobie.”)
  • Jaka twoim zdaniem była najlepsza firma, dla której kiedykolwiek pracowałeś? Najgorsza? Najlepszy szef jakiego kiedykolwiek miałeś? Twój najmniej ulubiony faworyt? Dlaczego? (Postaraj się, aby negatywne rzeczy przedstawiać w pozytywnym świetle, poprzez szczególne podkreślanie tego, czego nauczyłeś się ze złej sytuacji.)
  • Jakie są twoje największe osiągnięcia? (Z czego pod względem zawodowym jesteś najbardziej dumny?)
  • Proszę mi opowiedzieć o swoich zdolnościach w zakresie kontrolowania kosztów? Co zrobiłeś, aby pomóc lub poprawić swoje wyniki finansowe? (Przygotuj konkretne przykłady, udokumentuj je rzeczywistymi danymi)
  • W jaki sposób opisaliby cię twoi kierownicy / współpracownicy / pracownicy? (Jeszcze jedno pytanie z serii „Proszę mi opowiedzieć o sobie”. Odpowiedź powinna być zwięzła, treściwa i korespondująca z odpowiedziami na inne podobne tego typu pytania)
  • Czy kiedykolwiek byłeś zaangażowany w konfrontację z gościem / pracownikiem / kierownikiem, w trakcie pracy ? W jaki sposób rozwiązałeś konfliktową sytuację? (Podaj szczegółowe przykłady podkreślające twoje umiejętności w rozwiązywaniu konfliktów)
  • W jaki sposób załatwiłbyś następującą sytuację? ..... (I znów należy udzielić szczerej i konsekwentnej odpowiedzi)
  • Jakie są twoje cele zawodowe? Gdzie widziałbyś się za 3/5/10 lat? Czego szukasz w stanowisku pracy?  (Czy masz jakiś swój przygotowany plan działania? Jeżeli nie, to czy restauracja może oczekiwać od ciebie opracowania planu przynoszącego sukcesy ich firmie?)
  • Co sprawia, że jesteś skutecznym menedżerem / szefem ? (Czy jesteś konsekwentny, stanowczy ale sprawiedliwy, chętny do dzielenia wizji i chwały swojej firmy?)
  • Jakie są twoje mocne strony? Słabe? Jakie działania podejmujesz, aby zniwelować swoje słabości?
  • Jakie są twoje największe osiągnięcia i sukcesy? Jakie są twoje najgorsze wpadki i porażki? (Nie używaj zbytniego akcentowania mocnych stron, aby nie wyszły na twoje słabości np. „Pracuję zbyt dużo.” Bądź szczery i zawsze kończ swoje oświadczenia tym, nad czym aktywnie pracujesz, aby poprawić niedoskonałości w swojej pracy)
  • Dlaczego odszedłeś ze swojej ostatniej pracy? Dlaczego chcesz zrezygnować z obecnie zajmowanego stanowiska? (Pieniądze nie są tutaj najlepszą odpowiedzią. Co jeszcze motywuje cię do podjęcia takiej decyzji?)
  • Co najmniej podoba ci się w pracy na stanowisku menedżera / szefa ? (Szczerość jest najlepszą polityką. W jaki sposób jesteś w stanie kontrolować / lub poprawiać to, czego nie lubisz?)
  • Podaj mi przykłady, kiedy ....
  • Co cię denerwuje, kiedy tracisz cierpliwość (Co wobec tego możesz zrobić, albo robisz, aby to zminimalizować?)
  • Jak długo masz zamiar pracować dla naszej firmy? (Czy masz 5 letni plan pracy na zaoferowanym ci stanowisku?)
  • Co sprawia, że jesteś najlepszym kandydatem na przedmiotowe stanowisko ? Co twoim zdaniem wzniesiesz swoją osobą do firmy ( Teraz masz okazję, aby się pochwalić. Trzymaj się specyficznych i istotnych atrybutów, mocnych stron, umiejętności oraz wiedzy )
  • Jakie masz pytania do nas ? ( Sprecyzuj swoje pytania dotyczące firmy. Zadawaj jakiekolwiek pytania, na które nie znalazłeś odpowiedzi, aż do tego etapu. Bardzo ważne jest, abyś dobrze zrozumiał, że nie jest to punkt, w którym powinieneś pytać o wysokość wynagrodzenia, urlopy, wymagania, itd.)

Przygotuj się do tych i podobnych pytań, a na pewno przebrniesz z sukcesem przez rozmowę kwalifikacyjną. Upewnij się, czy osoba przeprowadzająca rozmowę dobrze zrozumiała, że jesteś bardzo zainteresowany otrzymaniem proponowanego stanowiska. Po rozmowie, zapytaj o wyniki swojego interlokutora i poproś go o kilka opinii od firmy dla ciebie. 

Brian Bruce


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji