Strona główna » Gastronomia » Można zrobić to prościej – 3 niezbędne...

Artykuły serwisu


Można zrobić to prościej – 3 niezbędne narzędzia do prowadzenia biznesu gastronomicznego


Dodano: 2016-09-20

Drukuj


Dobry kucharz i smaczne potrawy nie wystarczą, by stworzyć restaurację. Sukces lokalu zależy przede wszystkim od sposobu jego zarządzania. Zadaniem właściciela lub managera jest wykreowanie miejsca spełniającego oczekiwania gości, w tym między innymi dbanie o odpowiednie wyposażenie, zaopatrzenie, obsługę czy wystrój sali. Niezwykle ważne są zatem narzędzia, które nie tylko ułatwiają, ale przede wszystkim usprawniają prowadzenie biznesu gastronomicznego.

Od teorii do praktyki

Kluczem do sukcesu jest umiejętne zastosowanie teorii w praktyce. Jednak zanim przejdzie się do działania, trzeba najpierw tę wiedzę zdobyć. Jeśli nie ma się za sobą lat doświadczeń, warto sięgnąć po… książki.

Na rynku można znaleźć wiele pozycji, które są przydatną lekturą dla managerów i właścicieli restauracji. Warto mieć na półce te o przepisach prawa i zasadach funkcjonowania w gastronomii, które pomagają przy wypełnianiu dokumentacji, a także poruszają tak istotną kwestię, jaką jest księgowość.

Czytaj dalej


REKLAMA



Równie istotne mogą okazać się tytuły, które traktują o zarządzaniu personelem. To właśnie na managerze lub właścicielu spoczywa obowiązek umiejętnego doboru pracowników i efektywnego kierowania nimi. Należy pamiętać, że to właśnie kelnerzy są wizytówką restauracji, mając bezpośredni kontakt z klientem.

W dzisiejszych czasach nie ma biznesu bez marketingu. Dlatego chcąc zarządzać lokalem należy poznać jego podstawy i prawa, jakimi się rządzi. Zrozumienie nawet prostych mechanizmów i zastosowanie ich w praktyce z pewnością pozytywnie wpłynie na wyniki sprzedaży.

Biznes z nową technologią

Osoba zarządzająca lokalem gastronomicznym kontroluje zarówno to co dzieje się na sali, jak i to, co ma miejsce w kuchni. By biznes był efektywny, manager lub właściciel restauracji powinien mieć stały dostęp do monitorowania sprzedaży, stanów magazynowych i pracowników. Narzędziem, które daje możliwość pełnego, aktywnego zarządzania lokalem, jest oprogramowanie FoodSoft dedykowane dla gastronomii.

Odpowiednio wdrożony system pozwala na minimalizację strat oraz optymalizację zysków, między innymi poprzez usprawnienie i skrócenie czasu obsługi klientów. Mnogość funkcji sprawia, że oprogramowanie można dostosować do potrzeb małych i dużych sieci oraz pojedynczych lokali. Manager i właściciel restauracji mają w swoich rękach technologię, która daje możliwość zarządzania bazą klientów, magazynami oraz dostawami, recepturami, cennikami i promocjami, a także pracownikami. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom zyskują także dostęp do analiz i raportów, które pozwalają wyciągać wnioski niezbędne do dalszego prowadzenia lokalu i dokonywać ewentualnych korekt. Z tych funkcji oprogramowania można korzystać również zdalnie, nie będąc na miejscu w restauracji. 

Dobry sprzęt nie tylko w kuchni


Równie istotny, jak wyposażenie kuchni, jest w restauracji sprzęt IT. To on ułatwia komunikację i usprawnia pracę całej załogi. Kompleksowe rozwiązanie, jakim jest oprogramowanie dla gastronomii wdrożone przez producenta na odpowiednim sprzęcie, staje się efektywnym narzędziem sprzedaży.

Kelnerzy na dużym dotykowym terminalu, odpornym na zalania i pyłki, mogą swobodnie składać zamówienia, przypisując je konkretnym stolikom, widocznym na panelu. Na płynność i szybkość przygotowania zamówienia wpływ ma także drukarka bonów lub monitor KDS, które mogą być umieszczona w kuchni. Dzięki specjalistycznemu sprzętowi kucharz od razu dostaje zamówienie i może zacząć przygotowywać danie.

Uproszczeniem pracy kelnerskiej, zwłaszcza w lokalach, które dysponują ogródkiem, jest też tablet, który umożliwia zdalne przyjmowanie zamówień bezpośrednio przy stoliku gości. Czasy kartki i długopisu w biznesie gastronomicznym odchodzą już w zapomnienie. Warto stawiać na innowacyjne rozwiązania i niezawodne technologie, które stają się nieodłącznym atrybutem nowoczesnego managera i właściciela restauracji. 


Komentarze:

Jak dla mnie program dla lokali gastronomicznych to podstawa. Nie wyobrażam sobie pracy bez tego systemu. Dobrze, że trafiłem na dobrego producenta POS (http://www.gastro.pl/poznaj-gastro/gastro-pos) bo dzięki temu usprawniłem całej mojej restauracji :)


marek123 (dodano 2017-01-18, 08:52:31)

Saszetki, sticki i mini słoiki – zalety produktów porcjowanych ...więcej»

Jak budować dobre relacje z klientami w branży gastronomicznej ...więcej»

Pięć najczęstszych błędów restauratorów ...więcej»

Sommelier – zawód przyszłości? ...więcej»

Pięć lokali, które urzekną cię swoim świątecznym wystrojem ...więcej»

Materiał szkoleniowy dla gastronomii: Sztuka składania serwetek (VIDEO) ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Polacy najchętniej spożywają Finlandia Vodka ...więcej»

Poważnie myślisz o swojej karierze w hotelowej sprzedaży? Oto dziesięć rekomendacji ...więcej»

Nowe menu Hiltona z systemem kolorowego kodowania ...więcej»

Polecamy również przewodniki Stayfolonger na stronach...

2017-05-24, 16:28:23 ~Agata

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Nie ma to jak przeczytać...

2017-05-18, 15:23:01 ~Budrys

Problem występuje nie tylko z nazwami hotel, motel czy...

2017-05-03, 15:36:59 ~Mentis

Te gofry są niesamowite mają charakter i swoją tradycje. Co...

2017-04-10, 09:41:19 ~Monika

Przecież IHG sprzedało Hiltonowi budynek gdzie mieści się...

2017-03-22, 14:59:51 ~Maciekk

Koneser i pomysł na Muzeum Polskiej Wódki to naprawdę...

2017-03-20, 20:39:44 ~mlody022

Bardzo potrzebna i słuszna inicjatywa:)

2017-03-16, 20:31:48 ~Hanna Burno

No dobrze, że wstawili okna i zrobili elewację. Jakoś to...

2017-03-15, 13:17:31 ~M

lepiej póżno niż wcale-myślenie ma przyszłość!

2017-02-07, 18:07:51 ~rympał

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji