Niedziela 22 Kwiecień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Warmińsko-Mazurskie: Tradycyjna szynka i gofry z...

Aktualności gastronomiczne


Warmińsko-Mazurskie: Tradycyjna szynka i gofry z historią


Dodano: 2017-04-04

Drukuj

Wyślij



Warmińska wędzona szynka wołowa (fot. warmia.mazury.pl)


Warmińska wędzona szynka wołowa i gofry pruskie to kolejne przysmaki z Warmii, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Jest na niej obecnie 29 wyrobów wytwarzanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.



Warmińska wędzona szynka wołowa została zgłoszona przez Mariusza Jędrychowskiego, który w swoim zakładzie w Gołogórze często wraca do starych, warmińskich receptur. Przepis na szynkę wołową pozyskał od Warmiaka, w którego rodzinie tego rodzaju wyroby były wytwarzane przed II wojną światową. Przepis ten jest też podobny do receptury opracowanej w 1964 roku przez Centralę Przemysłu Mięsnego. Do wytworzenia szynki przeznacza się najwyższej jakości część zrazówki z ćwierćtuszy tylnej. Wędzenie odbywa się nawet przez 24 godziny, przy użyciu ciepłego dymu o temperaturze do 40 st. C. Dzięki temu powstaje aromatyczny specjał o wyjątkowych walorach smakowych.

Na listę trafiły także gofry pruskie, które są nadal wypiekane przez warmińskie gospodynie. Do wyrobu takich gofrów niezbędna jest żeliwna gofrownica, przy użyciu której wypieka się dzieciom charakterystyczne kraciaste serduszka, z ciasta podobnego do naleśnikowego. Wielu
łasuchów uważa, że właśnie gofry z takiej gofrownicy, pieczone na kuchni opalanej drewnem bądź z ogniska, są o niebo lepsze niż te z współczesnych, elektrycznych urządzeń.

Gofry pruskie (fot. warmia.mazury.pl)

Prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lista Produktów Tradycyjnych liczy obecnie 29 produktów z Warmii i Mazur. Umieszczenie wyrobu na liście jest częścią promocji dziedzictwa kulinarnego regionu. Ma na celu zidentyfikowanie tradycyjnej, polskiej żywności, a co za tym idzie, zwiększenie zainteresowania tą żywnością wśród konsumentów. Spis ten ma służyć jako przewodnik po regionalnej kuchni polskiej i jako źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 31.03.2017


Komentarze:

Te gofry są niesamowite mają charakter i swoją tradycje. Co prawda mój dezal nie ma foremki w kształcie serduszek tylko jest prostokątny, ale to nie przeszkadza. Liczy się smak i poprawnie przygotowane ciasto.


Monika (dodano 2017-04-10, 09:41:19)

Sphinx otwiera nową restaurację w centrum Bydgoszczy ...więcej»

Ruszyła Restauracja Brasserie w Zamku Topacz! ...więcej»

Nowy F&B Manager w balickim Hilton Garden Inn Kraków Airport ...więcej»

Nowe menu w Qubus Hotel ...więcej»

Nowy Szef Kuchni w Hiltonie przy lotnisku w Balicach ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Dziękujemy firmie Kotaniec za owocną współpracę:)...

2017-11-17, 13:13:59 ~Hurtum.pl

Koneser to niewątpliwie naprawdę wielki sukces Pragi i...

2017-10-26, 21:44:33 ~zdrowy

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji