Piątek 20 Październik 2017

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Polska wódka - bohater drugiego planu!

Aktualności gastronomiczne


Polska wódka - bohater drugiego planu!


Dodano: 2017-03-08

Drukuj

Wyślij


Urodziny, imieniny czy ślub, to tylko niektóre okazje będące pretekstem do wspólnego świętowania w gronie najbliższych. Od wieków, podczas takich uroczystości, bohaterem drugiego planu jest Polska Wódka, a na ustach biesiadników wybrzmiewa najpopularniejszy toast „Na zdrowie!”. Potwierdzają to także badania przeprowadzone przez Instytut SW Research na zlecenie Stowarzyszenia Polska Wódka w listopadzie 20161. Wraz z upływem czasu zmienił się jednak sposób degustacji czystej wódki oraz świadomość, iż podana w towarzystwie odpowiednio dobranej przystawki smakuje lepiej.
 
Polacy lubią celebrować ważne momenty w swoim życiu. Towarzyszy im wtedy Polska Wódka, trunek wpisany w naszą tradycję i kulturę. Bardzo długo serwowano ją bez głębszej refleksji nad jej składem czy smakiem. 13 stycznia 2013 roku wraz z wejściem w życie nowelizacji ustawy, na mocy której doczekała się oficjalnej definicji, precyzującej kryteria jej wytwarzania, rozpoczął się w jej historii nowy rozdział. Zapoczątkowało to szereg działań edukacyjnych, mających na celu uświadomienie Polakom, że każdy element w procesie wytwarzania Polskiej Wódki ma znaczenie. Dzięki temu z roku na rok przybywa koneserów sztuki degustowania naszego narodowego trunku.

Czytaj dalej


REKLAMA



Prowadzone przeze mnie w całej Polsce warsztaty edukacyjne na temat Polskiej Wódki, pokazuj
ą, że przybywa osób, które potrafią degustować nasz narodowy alkohol i wiedzą o nim coraz więcej. Nabierają świadomości, że smak zależy od surowca, z którego powstaje, wyczuwają różnice w zależności od gatunku zboża, z jakiego wódka została wyprodukowana, uczą się ją zestawiać z różnymi potrawami, by w pełni wydobyć walory smakowe – mówi Maciej Starosolski, ambasador Polskiej Wódki. Patryk Kowalski zwycięzca licznych konkursów sztuki barmańskiej dodaje: – Na przestrzeni ostatnich lat zmieniła się w Polsce kultura picia wódki. Oczywiście wciąż duża grupa osób pije ją w czystej postaci, rośnie jednak zainteresowanie koktajlami. Obserwujemy, że Polacy mają coraz większą wrażliwość smakową, a wraz z nią pojawia się ciekawość, by próbować czegoś nowego. Daje to nam, barmanom, duże pole do popisu w tworzeniu oryginalnych kompozycji na bazie Polskiej Wódki.

W doborowym towarzystwie

Choć jak pisał Edward Stachura „Wódka to jest człowiek, z którym można porozmawiać”, zdecydowanie lepiej smakuje w towarzystwie. Poza walorami smakowymi, podczas spotkań działa integrująco. Z badań przeprowadzonych przez Instytut SW Research na zlecenie Stowa
rzyszenia Polska Wódka w listopadzie 2016 roku wynika, iż 75% badanych spożywanie wódki kojarzy się ze ślubem, 57,3% z urodzinami, a 56,6% z imieninami. Polska Wódka to także atrakcyjny prezent wręczany solenizantowi z okazji jego święta (51,7% wskazań). Jak pokazały badania przyszli małżonkowie z chęcią kończą swój okres panieństwa/kawalerstwa w towarzystwie przyjaciół oraz ulubionego trunku (56% odpowiedzi).

Najpopularniejsze toasty

Ważną częścią spotkań towarzyskich są toasty, najpopularniejsze przechodzą z pokolenia na pokolenie. W dobrym tonie leży, by pierwszy, rozpoczynający spotkanie, wzniósł gospodarz. Toasty są zwykle krótkie, konkretne i łatwe do zapamiętania. Wprowadzają element humorystyczny do spotkań, dlatego są tak bardzo lubiane. Z badań SW Research wynika, iż najpopularniejszym toastem jest „Na zdrowie!”, zna go aż 80% ankietowanych, na drugiej pozycji plasuje się „Sto lat!” z wynikiem 75% wskazań. Oba pasują idealnie do każdej uroczystości i okazji, dzięki temu zna je praktycznie każdy pełnoletni Polak. Toastami, które możemy usłyszeć na spotkaniach towarzyskich są także: „Zdrowie gospodarza” (60%), by podziękować mu za wspólną zabawę oraz „Chluśniem, bo uśniem” (60%) w celu „przebudzenia” towarzystwa podczas wieczoru. Toasty kierowane są także do kobiet, idealnym przykładem będzie „Zdrowie pięknych Pań!” oraz do uczestników spotkania, którzy przyjechali samochodem i nie mogą wziąć udział w degustacji - „Za tych, co nie mogą”.

Pomysłów na nowe toasty nie brakuje, bowiem każde spotkanie pobudza kreatywność uczestników i jest źródłem nowych, oryginalnych treści. Tym, co ogranicza twórców, jest tylko wyobraźnia.

Udane przyjęcie nie może obyć się bez jedzenia. Śledzik na pumperniklu podkreśli smak wódki ziemniaczanej, a Pasta alla vodka z dodatkiem Polskiej Wódki zaskoczy wszystkich gości.

PRZEPISY NA PRZEKĄSKI

Śledzik na pumperniklu / konfitura z czerwonej cebuli i śliwki wędzonej

Składniki:

•    2 filety śledziowe najlepiej w wiejskiej zalewie
•    1 plaster pumpernikla
•    łyżka masła
•    mały burak
•    1 czerwona cebula
•    2 plastry jabłka
•    3 łyżki brązowego cukru
•    1 wędzona śliwka
•    1 łyżeczka octu winnego
•    1 łyżeczka soku z cytryny
•    gałązka tymianku
•    sól / pieprz
•    do dekoracji: gałązki koperku lub natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i powoli duś na malutkim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Gdy cebula zamieni się w konfiturę, dodaj starte na grubej tarce: jabłko i buraka, a następnie posiekaną śliwkę. Nie zwiększając ognia gotuj składniki jeszcze 10-15 minut (jeśli masa jest za gęsta, dolej łyżkę wody). Następnie dodaj sok z cytryny i tymianek, dopraw masę solą i pieprzem. Pumpernikla przesmaż krótko na maśle. Śledzia pokrój pod skosem na cienkie paski.

Podanie:
Na wystudzony pumpernikiel, nałóż łyżeczkę konfitury, a następnie połóż na niej śledzia. Kanapki można dekorować świeżym koprem lub natką pietruszki.

Pasta alla vodka

Składniki:

•    2 łyżki oliwy z oliwek zwykłej lub czosnkowej*
•    1 cebula
•    1/4 szklanki Polskiej Wódki
•    1 ząbek czosnku
•    1 puszka pomidorów pelati (obranych ze skórki)
•    100 ml śmietanki kremówki
•    makaron do wyboru, np. penne
•    bazylia, natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni oliwę (*smakową uzyskasz wrzucając do niej kilka dni wcześniej kilka ząbków czosnku), a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Lekko posól. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj Polską Wódkę
i chwilę odczekaj - w ten sposób alkohol wyparuje, ale pozostawi swój aromat. Dodaj pokrojone pomidory pelati oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś sos do momentu, aż stanie się gęsty, a następnie wmieszaj śmietankę. Osobno ugotuj makaron al dente. Na koniec połącz w garnku sos z makaronem i przełóż na talerz.

Podanie:
Możesz posypać danie tartym parmezanem i udekorować zieleniną według upodobania– bazylią, natką pietruszki lub szczypiorkiem.


O Muzeum Polskiej Wódki
Muzeum Polskiej Wódki powstanie w zabytkowym budynku Rektyfikacji, na terenie zrewitalizowanej Warszawskiej Wytwórni Wódek "Koneser" przy ulicy Ząbkowskiej na Pradze Północ. Miejsce wybrano nieprzypadkowo - to tu  przez lata produkowano renomowane marki wódek, jak np. Wyborową czy Luksusową. Postindustrialne budynki z czerwonej cegły oraz instalacje, które kiedyś służyły do wytwarzania najlepszych trunków, stanowią idealne otoczenie, by przedstawić historię produktu będącego symbolem Polski, nieodłącznie wpisanym w narodowe dziedzictwo. Wielowiekowa historia wytwarzania Polskiej Wódki zostanie opowiedziana w 5 salach za pomocą nowoczesnych i interaktywnych form przekazu. Inicjatorem i patronem powstającego Muzeum Polskiej Wódki jest Stowarzyszenie Polska Wódka. Nad narracją muzeum pracuje zespół pod przewodnictwem Kamili Czaban, we współpracy z biurem architektonicznym Nizio Design International, natomiast generalnym wykonawcą projektu jest firma Mar-Bud Budownictwo Sp. z o.o. Z końcem 2016 roku budynek został zamknięty, aktualnie trwają prace wykończeniowe w jego wnętrzu.

Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni oraz w zakładzie rektyfikacji, gdzie nad jakością i smakiem Polskiej Wódki czuwa człowiek, doświadczony gorzelnik.
 
O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka, a także oznaczenie Stowarzyszenia Polska Wódka. Warto również wiedzieć, że Polska Wódka jest produktem posiadającym chronione oznaczenie geograficzne, co podkreśla jej unikatowy charakter oraz wielowiekową tradycję związaną z polskimi ziemiami.

 1 Raport Badawczy SW Research dla Stowarzyszenia Polska Wódka, CAWI, listopad 2016, N 1006 (Polacy powyżej 18 roku życia)


Źródło: PRPlus.pl – 07.03.2017
 


Komentarze:

Koneser i pomysł na Muzeum Polskiej Wódki to naprawdę wspaniały ukłon w stronę tradycji oraz historii tego miejsca. Polska wódka jak widać to wciąż tradycja miejsce gdzie była produkowana od dłuższego czasu wyglądało naprawdę okropnie. Koneser dziś dzięki rewitalizacji stał się miejscem przyjaznym dla biznesu i ludzi a co ważniejsze otrzymał nowy wizerunek.


mlody022 (dodano 2017-03-20, 20:39:44)

Co dziś na obiad? Coś kwaśnego! To ulubiony smak Polaków ...więcej»

Największy festiwal restauracji w Polsce także w Restauracji Cesarskiej! ...więcej»

Pizza Hut w ofercie PizzaPortal.pl - Specjalna promocja tylko dla użytkowników serwisu! ...więcej»

Przyszłoroczna INTERGASTRA w Stuttgarcie w terminie od 3 do 7 lutego ...więcej»

Nowe jesienne menu w Qubus Hotel ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Muzeum polskiej wódki w Koneserze to będzie na prawdę duża...

2017-09-21, 17:48:53 ~Mądrala

....Kosmetyki toaletowe marki Hermes są w Polsce tylko w...

2017-09-21, 13:38:15 ~MPH

Muzeum w Koneserze to wspaniały ukłon wykonawców w stronę...

2017-08-27, 18:22:27 ~Marek

Koneser to dla Pragi bardzo duża szansa. Jego komercyjna...

2017-08-25, 21:10:09 ~makler

Z takim wyrokiem się zgadzam ALE jest inny problem -...

2017-08-23, 09:19:19 ~TU... .

Koneser będzie miał naprawdę bogatą ofertę zarówno...

2017-05-28, 14:23:48 ~smakosz

Polecamy również przewodniki Stayfolonger na stronach...

2017-05-24, 16:28:23 ~Agata

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Nie ma to jak przeczytać...

2017-05-18, 15:23:01 ~Budrys

Problem występuje nie tylko z nazwami hotel, motel czy...

2017-05-03, 15:36:59 ~Mentis

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji