Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Warmińsko-Mazurskie: Tradycyjna szynka i gofry z...

Aktualności gastronomiczne


Warmińsko-Mazurskie: Tradycyjna szynka i gofry z historią


Dodano: 2017-04-04

Drukuj

Wyślij



Warmińska wędzona szynka wołowa (fot. warmia.mazury.pl)


Warmińska wędzona szynka wołowa i gofry pruskie to kolejne przysmaki z Warmii, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Jest na niej obecnie 29 wyrobów wytwarzanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Czytaj dalej


REKLAMA



Warmińska wędzona szynka wołowa została zgłoszona przez Mariusza Jędrychowskiego, który w swoim zakładzie w Gołogórze często wraca do starych, warmińskich receptur. Przepis na szynkę wołową pozyskał od Warmiaka, w którego rodzinie tego rodzaju wyroby były wytwarzane przed II wojną światową. Przepis ten jest też podobny do receptury opracowanej w 1964 roku przez Centralę Przemysłu Mięsnego. Do wytworzenia szynki przeznacza się najwyższej jakości część zrazówki z ćwierćtuszy tylnej. Wędzenie odbywa się nawet przez 24 godziny, przy użyciu ciepłego dymu o temperaturze do 40 st. C. Dzięki temu powstaje aromatyczny specjał o wyjątkowych walorach smakowych.

Na listę trafiły także gofry pruskie, które są nadal wypiekane przez warmińskie gospodynie. Do wyrobu takich gofrów niezbędna jest żeliwna gofrownica, przy użyciu której wypieka się dzieciom charakterystyczne kraciaste serduszka, z ciasta podobnego do naleśnikowego. Wielu
łasuchów uważa, że właśnie gofry z takiej gofrownicy, pieczone na kuchni opalanej drewnem bądź z ogniska, są o niebo lepsze niż te z współczesnych, elektrycznych urządzeń.

Gofry pruskie (fot. warmia.mazury.pl)

Prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lista Produktów Tradycyjnych liczy obecnie 29 produktów z Warmii i Mazur. Umieszczenie wyrobu na liście jest częścią promocji dziedzictwa kulinarnego regionu. Ma na celu zidentyfikowanie tradycyjnej, polskiej żywności, a co za tym idzie, zwiększenie zainteresowania tą żywnością wśród konsumentów. Spis ten ma służyć jako przewodnik po regionalnej kuchni polskiej i jako źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 31.03.2017


Komentarze:

Te gofry są niesamowite mają charakter i swoją tradycje. Co prawda mój dezal nie ma foremki w kształcie serduszek tylko jest prostokątny, ale to nie przeszkadza. Liczy się smak i poprawnie przygotowane ciasto.


Monika (dodano 2017-04-10, 09:41:19)

Kolejne dwa lubuskie przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych ...więcej»

„Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” już w najbliższy weekend w Bychawie ...więcej»

Polski finał World Class 2017 rozstrzygnięty! ...więcej»

Superbrand dla Cisowianki! ...więcej»

Park Hotel Diament Katowice otworzył sportowy Lobby Bar ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Nie ma to jak przeczytać...

2017-05-18, 15:23:01 ~Budrys

Problem występuje nie tylko z nazwami hotel, motel czy...

2017-05-03, 15:36:59 ~Mentis

Te gofry są niesamowite mają charakter i swoją tradycje. Co...

2017-04-10, 09:41:19 ~Monika

Przecież IHG sprzedało Hiltonowi budynek gdzie mieści się...

2017-03-22, 14:59:51 ~Maciekk

Koneser i pomysł na Muzeum Polskiej Wódki to naprawdę...

2017-03-20, 20:39:44 ~mlody022

Bardzo potrzebna i słuszna inicjatywa:)

2017-03-16, 20:31:48 ~Hanna Burno

No dobrze, że wstawili okna i zrobili elewację. Jakoś to...

2017-03-15, 13:17:31 ~M

lepiej póżno niż wcale-myślenie ma przyszłość!

2017-02-07, 18:07:51 ~rympał

Byłem tam z żoną 04.01.2017 r , coś wspaniałego , długo nie...

2017-01-29, 14:05:23 ~pasek

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji