Sobota 27 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Goście EXPO 2017 zasmakują Łodzi

Aktualności gastronomiczne


Goście EXPO 2017 zasmakują Łodzi


Dodano: 2017-04-27

Drukuj

Wyślij



Expo 2017 Astana (fot. uml.lodz.pl)


Stylowa restauracja, sklep z pamiątkami i interaktywna makieta łódzkich architektonicznych „perełek” tworzyć będą stoisko Łodzi podczas Międzynarodowej Wystawy EXPO Astana 2017. Nasze miasto jako jedyne z Polski będzie miało stałą ekspozycję – od 10 czerwca do 10 września – czyli przez cały czas trwania imprezy w Kazachstanie. Obecność Łodzi na wystawie w Astanie to element promocji kandydatury miasta i Polski do organizacji EXPO w 2022 roku.

- Starania o organizację EXPO 2022 wkraczają w kolejną fazę. W Astanie chcemy zaprezentować nasze największe atuty, ale też pokazać rewitalizację, czyli temat, z którym będziemy się mierzyć. Szukaliśmy najlepszej formuły do tego, by pokazać Łódź z jak najlepszej strony. Wybraliśmy stworzenie przyjaznej i interesującej restauracji i sklepu z pamiątkami - powiedział Maciej Riemer z Oddziału ds. EXPO UMŁ.



Na przestrzeni 160 mkw, bo tyle liczyć będzie łódzkie stoisko, pojawi się restauracja inspirowana podwórcem przy ul. 6 Sierpnia oraz wnętrzem eleganckiej wilii fabrykanckiej i XIX-wiecznego pociągu. Odwiedzający będą mogli nabyć regionalne specjały i gadżety w specjalnie do tego przygotowanym sklepie. Projekt wystawy obejmuje również strefę baru, będącego repliką pubu Łódź Kaliska.

Koncepcja łódzkiej części ekspozycji powstała w Pracowni Robót Sztukatorskich i Konserwacji Zabytków ARKADY w Łodzi. Projekt ekspozycji łączy funkcję reprezentacyjną z usługową. Będzie miała ona charakter multimedialny i interaktywny. Wśród jej elementów znajdzie się m.in. opowieść o powstającym mieście, które zaczyna się rozrastać i zmieniać swój charakter wraz z upływającym czasem.

Koszt łódzkiego stoiska wyniesie 2,5 mln zł, z czego miasto zapłaci 575 tys. zł. Pozostałą część pokryje Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości – główny organizator udziału naszego kraju w Międzynarodowej Wystawie EXPO Astana 2017.

Obecnie trwa przygotowanie postępowania na wyłonienie restauratora, którego zadaniem będzie organizacja i prowadzenie restauracji oraz sklepu


Źródło: UM.Lodz.pl - 25.04.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji