Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Trwa nabór na szlak kulinarny Świętokrzyska... | Aktualności gastronomiczne
Trwa nabór na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuznia Smaków
|
Karczma Kuźnia Smaków, Tokarnia (fot. swietokrzyskakuzniasmakow.pl)
|
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza podmioty wytwarzające tradycyjne produkty żywnościowe i oferujące kuchnię regionalną lub zainteresowanie utworzeniem oferty kulinarnej opartej na kuchni regionalnej z powiatu buskiego, pińczowskiego, starachowickiego i staszowskiego do przyznania certyfikatu marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Nabór na certyfikację trwa do 6 września 2017 roku.
W certyfikacji mogą wziąć udział rolnicy, przetwórcy, rzemieślnicy wytwarzający i sprzedający produkty tradycyjne uznane (będące laureatami konkursów wojewódzkich, krajowych lub branżowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny) oraz restauracje i gospodarstwa agroturystyczne serwujące lub zainteresowane wprowadzeniem do swojej oferty żywieniowej potraw kuchni regionalnej do wpisania na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
Szlak powstał w 2015 roku. Jest produktem turystycznym, który wskazuje miejsca serwowania kuchni regionalnej oraz wytwarzania i sprzedaży żywności tradycyjnej, której jakość, smak, dobra renoma i cechy wynikają ze specyfiki produktu i związku z regionem. Szlak promuje zwiedzanie regionu świętokrzyskiego poprzez jego bogatą tradycję kulinarną i poznawanie ciekawych miejsc poprzez wrażenia kulinarne.
Warunkiem wpisania na szlak jest certyfikacja, której dokona niezależny zespół certyfikujący. Podmioty, które otrzymają rekomendację zespołu oraz Certyfikat ŚKS otrzymają również prawo posługiwania się nazwą i znakiem marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
Więcej informacji na stronie internetowej ŚODR w Modliszewicach. Nabór trwa do 6 września.
Źródło: Wrota-Swietokrzyskie.pl – 02.08.2017
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |