Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Browar Ursa Maior wspiera „Pogotowie dla...

Aktualności gastronomiczne


Browar Ursa Maior wspiera „Pogotowie dla niedzwiedzi”


Dodano: 2018-02-22

Drukuj

Wyślij



(fot. ursamaior.pl)


Oficjalnie już zakończył się I etap współpracy pomiędzy Bieszczadzką Wytwórnią Piwa „Ursa Maior”, a Ośrodkiem Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu. Bieszczadzka Ursa przyłączyła się do dużego projektu przemyskiej placówki nazwanego „Pogotowiem dla niedźwiedzi”.

- Nasza współpraca zaczęła się od skrzynki piwa. Wysłaliśmy ją z browaru do lecznicy w uznaniu za uratowanie wilka. Taki gest, bo wilki by tego nie wymyśliły. No i od słowa do słowa okazało się, że Radek wpadł na pomysł założenia absolutnie unikalnego Pogotowia dla niedźwiedzi - mówi dr Andrzej Czech, szef Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior. - Dla jego wsparcia przygotowaliśmy specjalne piwo Drapieżnik, które nieco przewrotnie na etykiecie ma malutkiego niedźwiadka Podkreśla to konieczność troszczenia się o wszystkie zwierzęta, w tym dzikie. Zbieraliśmy złotówkę z każdej sprzedanej butelki „Drapieżnika”, aż pojawiła się konkretna suma.



Udało się sprzedać łącznie 7812 butelek piwa, co przełożyło się na 7812 złotych realnego wsparcia dla ośrodka. Kwota ta zasili czołowy projekt ośrodka zatytułowany szczytnie „Pogotowiem dla niedźwiedzi”. Jest to inicjatywa, która ma na celu stworzenie w przemyskim ośrodku specjalistycznego zaplecza do ratowania i hospitalizacji rannych osobników niedźwiedzia w celu ponownej ich adaptacji do życia w naturalnym środowisku.

- Nie ma w Polsce jeszcze miejsca, w którym byłaby możliwość hospitalizacji osobników Niedźwiedzia brunatnego - wspomina Radosław Fedaczyński, lekarz weterynarii z przemyskiego Ośrodka. - Z własnego doświadczenia widzimy, że sytuacje, w których taka pomoc jest potrzebna będą się nasilać. Kwestią czasu jest, jak dostaniemy kolejny sygnał o potrzebującym pomocy niedźwiedziu.

- Całą inwestycję podzieliśmy na dwa etapy. Pierwszy: to wybudowanie odpowiedniego zaplecza u nas. Drugi: to zaś duży specjalistyczny wybieg w obszarach leśnych. Na razie skupiamy się na tym pierwszym, który jest niezwykle kosztowny, gdyż na całą inwestycję potrzebujemy ponad 700 tys. zł, dlatego jesteśmy wdzięczni wytwórni, gdyż każde takie wsparcie jest dla nas niezwykle cenne – wylicza Jakub Kotowicz, wiceprezes przemyskiej placówki.

Obie działalności, jak browar i azyl zwierzęcy, to dwie zupełnie odrębne płaszczyzny działania. Wydawać by się mogło, że znalezienie wspólnych celów niosących wymierne korzyści dla wszystkich w tej współpracy byłoby trudne.

- Podobno nazywają nas pozytywnie zakręconymi na punkcie zwierząt. Chyba jakoś tak to już jest, jak totalnie pozytywnie zakręceni ludzie, którym na krańcu Polski udało się stworzyć produkt i markę uznawaną przez smakoszy piwa w całej Polsce, ale i również za granicą spotkają się z innymi pozytywnie zakręconymi, tym razem na punkcie zwierząt. Od początku naszych kontaktów wiedzieliśmy, że coś fajnego z tego musi wyniknąć - dodaje Radosław Fedaczyński.

To nie koniec przemysko-bieszczadzkiej współpracy. Oba podmioty snują plany kolejnych inicjatyw, o których na razie jednak nie chcą jeszcze wspominać.

Na stronie internetowej browaru można zobaczyć nowy serial o Bieszczadach "Podróż z Wielką Niedźwiedzią: http://ursamaior.pl/


Źródło: WrotaPodkarpackie.pl – 19.02.2018


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji