Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Znamy zwycięzców pierwszej edycji Wyzwania Makro...

Aktualności gastronomiczne


Znamy zwycięzców pierwszej edycji Wyzwania Makro Chefa


Dodano: 2018-04-10

Drukuj

Wyślij



Zespół z Żychlina (fot. makro.pl)


Poznaliśmy zwycięzców pierwszej edycji konkursu Wyzwanie Makro Chefa prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. Zdaniem jury najlepsze okazały się prace ze szkół w Żychlinie, Kluczborku oraz Wejherowie. Nagrody publiczności zdobyły natomiast zespoły z Bochni, Kluczborka i Nakła Śląskiego. W kwietniu br. rozpocznie się druga edycja konkursu.

W konkursie Wyzwanie Makro Chefa udział wzięło 20 szkół z całej Polski. Zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiej receptury na danie tradycyjne z wykorzystaniem produktów marki Makro Chef: kaszy gryczanej, chrzanu tartego i miodu gryczanego.



Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:

- 1 miejsce: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie – klasyczna polędwica podana na purée chrzanowo-jabłkowym z pierożkami nadziewanymi białą kaszą gryczaną, z sosem maślanym z migdałami, musem cebulowo-gruszkowym, burakami w sosie porzeczkowo-winnym i popcornem z kaszy gryczanej,

- 2 miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku – comber z królika sous-vide z kulami z krupnioka na nutach chrzanu i jabłka z popcornem z kaszy gryczanej niepalonej,

- 3 miejsce: Niepubliczna Szkoła Rzemiosła w Wejherowie – staropolska panna podana w towarzystwie buraczanego kaszotto i chutney z gruszki oraz pierś z gęsi marynowana w miodzie, anyżu i soku z cytrusów.

Zespół z Kluczborka (fot. makro.pl)

Dodatkowo na fanpage’u programu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku odbyło się głosowanie na nagrodę publiczności. „Głosowanie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, a rywalizacja była naprawdę zacięta – w ciągu tygodnia oddano blisko 19 tys. głosów! W związku z tym postanowiliśmy przyznać nie jedną, a trzy nagrody publiczności” – mówi Joanna Purzycka, koordynatorka konkursu. Wyniki prezentują się następująco:

Zespół z Wejherowa (fot. makro.pl)

- 1 miejsce z wynikiem 3 569 głosów: Zespół Szkół Nr 3 w Bochni im. ks. prof. Józefa Tischnera –  troć z maślanką i chrzanem, burakiem, rukwią wodną, kaszą i miodem,

- 2 miejsce z wynikiem 2 848 głosów: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku – comber z królika sous-vide z kulami z krupnioka na nutach chrzanu i jabłka z popcornem z kaszy gryczanej niepalonej,

- 3 miejsce z wynikiem 2 354 głosów: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim – pierś z kaczki z kaszą gryczaną w ciemnym piwie.

Żychlin (fot. makro.pl)

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni Makro Polska przygotowała nagrody: publikację w międzynarodowej książce kucharskiej wydanej przez METRO AG, zestawy noży Makro Professional oraz bony na zakupy do Makro. Wszystkie zakwalifikowane do konkursu szkoły otrzymały również zestawy produktów spożywczych Makro Chef i środków czystości Makro Professional.

W kwietniu br. rozpocznie się również druga edycja konkursu. Tym razem zespoły reprezentujące zakwalifikowane szkoły będą miały za zadanie przygotować recepturę na danie street food z produktów marki Makro Chef i Makro Premium.

Kluczbork (fot. makro.pl)

Zwycięzców wybierze jury w składzie: Magdalena Figurna (rzecznik prasowy Makro Polska), Sławomir Leszczyński (kierownik działu marki własnej w Makro Polska), Joanna Purzycka (koordynatorka konkursu), Paweł Serafin (szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie), Cezary Powała i Michał Grzywacz (szefowie kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie) oraz Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, ambasador marek własnych Makro Chef, Makro Premium i Makro Professional). Podobnie jak w pierwszej edycji, zostanie również przyznana nagroda publiczności poprzez głosowanie na Facebooku.

Wejherowo (fot. makro.pl)

Konkurs Wyzwanie Makro Chefa prowadzony jest przez Makro Polska w ramach Roku Marek Własnych oraz projektu Szef dla Młodych Talentów – programu odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne, w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl.


Źródło: Makro.pl – 04.04.2018


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji