Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Warmińsko-Mazurskie: Puchar Marszałka dla... | Aktualności gastronomiczne
Warmińsko-Mazurskie: Puchar Marszałka dla restauracji z Barcian
|
Mazurskie Święto Kaszy w Kętrzynie (fot. warmia.mazury.pl)
|
W kętrzyńskim amfiteatrze odbyła się druga edycja „Mazurskiego Święta Kaszy”. Organizatorem wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina miejska Kętrzyn.
Podczas przedsięwzięcia zorganizowany został konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kaszy, w którym udział wzięło pięć restauracji z terenu województwa warmińsko-mazurskiego: City Club Restauracja & Kręgielnia – Kętrzyn; Restauracja Kardamon – Kętrzyn; Restauracja "Błękitny Anioł" - Święta Lipka; Restauracja "Feniks" – Barciany oraz "Winners Sports Bar" - Kętrzyn
Zwycięzcą konkursu i zdobywcą Pucharu Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego została Restauracja „Feniks” z Barcian, która przygotowała gołąbki z kaszą i pieczarkami w sosie kurkowym.
Imprezie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.
Mazurskie Święto Kaszy w Kętrzynie (fot. warmia.mazury.pl) Ideą wydarzenia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla, oferujących dania regionalne na bazie kaszy.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 19.07.2017
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |